Quantcast
Channel: DuikeninBeeld
Viewing all 8412 articles
Browse latest View live

Hairy frogfish met backlight – Het verhaal achter de foto

$
0
0

Elke duiker heeft wel een verlanglijstje als het gaat om ontmoetingen met bijzonder onderwaterleven. Zo stond bij Sander van der Heijden, die in mei bij ons ‘in beeld’ is, de hairy frogfish op zijn lijstje. Hij vertelt hoe hij deze markante vis met al zijn details heeft gefotografeerd op het zwarte zand van Lembeh.

Op mijn verlanglijstje stond al een tijdje de hairy frogfish, het harige model uit de grote serie van zo’n vijftig soorten frogfishes (Nederlands: hengelaarsvis). Deze specifieke frogfish is niet heel erg groot, de grootte van een harige sinaasappel. Ze zijn lang niet overal te vinden, maar in Indonesië is er een goede kans.

Tijdens de duiken in Manado, Bunaken en Bangka komen we van alles tegen. Ook frogfishes, maar niet de harige. Dan staat er een dagtrip naar Lembeh gepland. Gedurende de bootreis vanuit Bangka zien we enkele keren een marlijn springen, fantastisch! Een voorbode van een mooie dag?

De tweede duik in Lembeh, vier duikers plus gids gaan onder. En dan, binnen enkele minuten al, zie ik op het zwarte zand rechts van mij een soort harig bolletje waggelen. . . een hairy frogfish! Eindelijk oog in oog met dit aparte wezentje, en wat zien ze er apart uit. Zoals je begrijpt, kan ik mijn geluk niet op! Dan een mooie foto maken: de rechterflitsarm klap ik helemaal vooruit met de flitser naar binnen toe gericht. Dit om een vorm van backlight te creëren. Zo komen de ‘haren’ tegen de zwarte achtergrond beter uit. De linkerflitser dim ik tot de laagste stand. De camerasetup ziet er wat vreemd uit, maar het werkt prima. Een prachtig visportret verschijnt op mijn display. Helemaal happy!

Nadat iedereen wat foto’s heeft gemaakt, duiken we verder. Na ongeveer zeventig minuten zijn we weer terug bij de boot. De meeste duikers gaan eruit. Zelf ga ik terug naar het harige balletje, dat iets verderop nog op het zwarte zand waggelt. De frogfish voelt zich zo op z’n gemak dat er af en toe zelfs z’n hengeltje uitgegooid wordt. Wat gaat dat snel op en neer zeg! Samen met alleen nog de gids kan ik in alle rust nog wat foto’s maken. Door goed te observeren kan ik redelijk inschatten wanneer hij gaat ‘vissen’ en hoe lang dat duurt.

Positie innemen, rustig het juiste moment afwachten . . . klik, flits en . . . zie foto!

Sander van der Heijden is deze maand ‘in beeld’ op DuikeninBeeld. Klik hier voor meer foto’s en het verhaal van deze fotograaf.

Lees en kijk nog een ‘verhaal achter de foto’:


Spinning op Bangka


Meervalmania

Het verhaal achter de foto
Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan het verhaal het beeld versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!
Heb jij ook zo’n foto met een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie en stuur een mailtje naar redactie@duikeninbeeld.tv met het verhaal. Een selectie van de verhalen zal worden geplaatst op DuikeninBeeld. Nog geen eigen album, registreer je, upload een foto en je hebt een eigen album.

Het bericht Hairy frogfish met backlight – Het verhaal achter de foto verscheen eerst op DuikeninBeeld.


Kom naar Sea the Future!

$
0
0

Sea First nodigt je uit om op zondag 10 juni kennis te maken met inspirerende mensen die bezig zijn met oplossingen rondom de problemen waarmee onze oceanen te kampen hebben, maar ook om de schoonheid van de oceaan met elkaar te vieren: Sea the Future.

De deuren van Maaspoort Sport & Events in Den Bosch staan wagenwijd open om jong en oud te ontvangen voor een dag vol avontuur.

Meer informatie vind je op seathefuture.nl

De toegang is gratis en parkeren ook!

• wat voelt een vis in de plastic soep? Ervaar het zelf!
• ontdek hoe mooi koralen zijn en waarom ze samen met mangrovebossen zulke belangrijke ecosystemen zijn
• creëer je eigen koraalrif of maak je eigen plastic bekertje van een aardappel
• bezoek het walvisziekenhuis en leer van alles over zeezoogdieren; hoe zijn jouw dierenartsen-skills?
• geniet op het gezellige horecaplein van heerlijke hapjes en drankjes, onder het genot van lekkere muziek
• zelf superlekkere, diervriendelijke gerechten klaarmaken leer je tijdens de kookdemo’s van o.a. Maartje Borst van Koffie ende Koeck en te zien op Koffietijd
• zag ik daar nou een echte zeemeermin zwemmen?
• kom kijken naar prachtige docu’s
• neem je zwemkleding mee en maak een proefduik onder begeleiding van een ervaren duikinstructeur of
• laat je meenemen onder water met een VRbril en “zwem met dolfijnen”
• kom luisteren naar inspirerende lezingen van gerenommeerde sprekers die je een nieuwe kijk geven op onze oceanen en onze (denk)wereld
• op de do-good markt ontmoet je ondernemers en stichtingen die zich inzetten voor een duurzame en schone wereld en kun je allerlei leuke dingen scoren
• sluit je aan bij workshops voor jong en oud

Dus neem je kinderen, je familie en al je vrienden mee voor dit gezellige dagje uit!

Kijk op de website voor meer informatie en het programma.

Het bericht Kom naar Sea the Future! verscheen eerst op DuikeninBeeld.

Duikers vermist bij Scharendijke

$
0
0

Twee Nederlandse duikers worden sinds zaterdagavond vermist na een duik bij Scharendijke. Toen de twee niet terugkwamen, werd alarm geslagen.

Een Search and Rescue operatie waaraan zowel de KNRM, brandweer als kustwacht deelnamen, werd gestart. Omdat niet bekend was waar de duikers in dit grote duikgebied wilden duiken, was het zoekgebied groot. Brandweerduikers zochten onder water, terwijl twee helikopters van de Kustwacht en twee reddingsboten van de KNRM het duikgebied verder af zochten.

De zoekactie werd vannacht om 1.45 uur opgeschort. Er wordt vandaag verder gezocht naar de vermiste duikers. Vanwege de verstreken tijd sinds de vermissing is de reddingsoperatie overgegaan in een bergingsoperatie.

Duikplaats Scharendijke is vandaag afgesloten voor duikers. Ook de parkeerplaats aan de haven is gesloten om de reddingswerkers de ruimte te geven.

Wij wensen alle betrokkenen veel sterkte en verzoeken je vriendelijk om uit respect voor alle betrokkenen niet te gaan speculeren over wat er kan zijn gebeurd. 

Het bericht Duikers vermist bij Scharendijke verscheen eerst op DuikeninBeeld.

Berthold Raadsen – Meros y Salmon Blanco (1)

$
0
0

Een man met een missie. Duikreporter Berthold Raadsen reist naar Argentinië om bultrugwalvissen met jongen te zien.

Tja, daar ben je dan ergens in the middle of nowhere in Puerto Madryn, Golfo nuevo, Patagonie, Argentinie. Het plan is om Humpbackwhales met jongen te zien. Een fors oudere duikervriend dan ik had mij gezegd: Dat moet je doen. Ga naar Jose A. en zeg hem dat je van mij komt. Hij zet je af in het water om 15.00 uur ‘smiddags met de boodschap: Ga naar de bodem ( op 15 meter) blijf daar liggen om 15.15 uur komt er een Humpback voorbij……. Bij hem werkte dat…. Bij mij niet dus. Jose A. was niet meer op het aangegeven adres en het is de verkeerde tijd van het jaar voor Humpbackmoeders met jongen…… Maar het landschap, de Peninsula Valdes is droog, dor, leeg, warm, stoffig en verlaten. Wat resten die uit stof voortgekomen zijn en tot stof aan het terugkeren zijn vinden we wel.

Berthold_Raadsen_PeninsulaValdes_Argentinie_001-66347

Er is echter ook een reusachtige pinguinkolonie. Die bezoeken we natuurlijk. Je struikelt er over de pinguins. Zij doen geen stap voor je op zij. Het ruikt er ook een beetje……………… naar rotte vis………………….

Berthold_Raadsen_PeninsulaValdes_Argentinie_002-66347

Gelukkig kan er wel gedoken worden. Dat is tenminste wat! Op de morgen dat we uit willen met de boot naar het wrak van de Albatros ( een afgezonken vissreskotter) mist het. De commandant ter zee ( verantwoordelijuk voor in de Golf???) heeft een No No uitgevaardigd. Dat No No wordt om 11.00 uur gelukkig een SI! En dus gaan…………. De boot heeft een ruime lading beginnende duikers aan boord (hun eerste duik). Maar ik mag gewoon door duiken ( met Nomen natuurlijk), want ik weet wat ik doe, zegt Sergio. In mijn ene duik gaan de novices drie keer omhoog voor een nieuwe tank. Het wrak zelf is niet interessant. De bodem er om heen wel. De bodem is vlak met af en toe een rifje, daarop kelp. Maar geciviliseerde kelp. En mosselen, met een veel grotere maat dan in Nederland. En….Meros, Merou’s, Tandbaarzen……

Berthold_Raadsen_PeninsulaValdes_Argentinie_003-66347

Ze zijn schuw deze rakkers. Ze trekken zich snel terug in een grotje o n d e r het rif. Op weg naar zijn schuilplaats snap ik er een. Een mooi kleurpatroon heeftie…….

Berthold_Raadsen_PeninsulaValdes_Argentinie 005-66347

Tussendoor komt de Salmon Blanco ook voorbij en er zijn zeeanjelieren en mosselen en zee-egels en kleine anemoontjes……. en ribkwallen. Maar ook deze toch nog schuw kijkende tandbaars recht van voren. Het lijkt wel of ie een beetje bijziend is!

Berthold_Raadsen_PeninsulaValdes_Argentinie_004-66347

Het bericht Berthold Raadsen – Meros y Salmon Blanco (1) verscheen eerst op DuikeninBeeld.

SummerLabb in Egypte: Strandschoonmaak

$
0
0

SummerLabb was op klimaatexpeditie naar de Rode Zee en maakte daar een serie reportages. Bekijk hier de eerste: ‘SummerLabb in Egypte’: Strandschoonmaak’.

Op het strand van Egypte hebben we een ontmoeting met Lindsey Jones van Emperor Divers. Zij laat ons ziet hoe groot het plasticprobleem in Egypte daadwerkelijk is.

Lindsey wil bewustwording creëren onder duikers die Egypte bezoeken voor een (duik)vakantie: ‘Every piece of plastic picked up, helps us as a community, helps the dive sites remain beautiful and pretty’.

En we hebben niet alleen gesprekken gevoerd, maar ook zelf de handen uit de mouwen gestoken om het strand een stuk schoner te maken.

Het bericht SummerLabb in Egypte: Strandschoonmaak verscheen eerst op DuikeninBeeld.

Eén van de vermiste duikers is gevonden

$
0
0

De Landelijke Eenheid van de politie meldt zojuist dat het lichaam van één van de twee sinds gisteravond vermiste duikers is gevonden.

De identiteit van de duiker is nog niet vastgesteld. De zoekactie is nu gestaakt. Morgen zal samen met de Defensie Duikgroep verder worden gezocht naar de tweede vermiste, staat te lezen op de Twitter-account van de landelijke politie.

De twee duikers waren zaterdag gaan duiken bij Scharendijke. Voor de duik hadden zij hun autosleutels afgegeven bij D.C. De Kabbelaar. Toen de duikers hun sleutels later niet kwamen ophalen, werd er door het duikcentrum alarm geslagen. Een eerste zoekactie zaterdagavond leverde niets op.

Sinds begin van de middag was de Koninklijke Marine met het duikvaartuig Hydra ter plaatse en werd er door duikers van de Defensie Duikgroep naar de duikers gezocht. Vanavond werd één van de lichamen gevonden.

Wij wensen familie, vrienden en alle betrokkenen veel sterkte.

Het bericht Eén van de vermiste duikers is gevonden verscheen eerst op DuikeninBeeld.

Verwarring op duiklocatie Bommenede?

$
0
0

Surfers en duikers die elkaar in de haren vliegen? Net als afgelopen jaar is er onduidelijkheid wie het water bij Werkhaven Oost, Bommenede mag gebruiken.

Archieffoto

Vorig weekend: een duikende foto-/videograaf wil met zijn buddy die een been mist, het water in, maar voordat het zo ver is, wordt hij aangesproken door een windsurfinstructeur. Deze wilde de duikers verbieden om op deze locatie te duiken: «Hij claimde de locatie omdat hij hier zijn brood moest verdienen met surflessen.» De duikers zijn toch het water in gegaan -deze locatie is ook zeer geschikt voor mindervalide duikers-, maar de lol was ver te zoeken. Bovenkomen en een surfer die over je hoofd scheert, is iets waar geen duiker op zit te wachten.

Aangezien deze situatie zich afgelopen jaar ook al had voorgedaan, heeft de duiker contact opgenomen met de instanties die over deze duikstek gaan, en ook met de NOB. De nationale bond bevestigt dat de desbetreffende locatie zowel voor duikers als surfers is bedoeld, en raadt dan ook aan om als je er gaat duiken, afspraken te maken met de eventueel aanwezige surfers over het gebruik van deze plek. Surfen en duiken zijn op deze plek allebei toegestaan! «We adviseren om een duidelijk zichtbare duikvlag te plaatsen zodat ook vanaf het water te zien is dat er sportduikers zijn. En denk er om dat duiken in het betonde vaarwater niet is toegestaan!»

Ga je er binnenkort duiken en heb je een ‘aanvaring’ met de surfers? Meld het onder dit bericht (op de website, niet op Facebook) onder vermelding van datum en tijdstip. Wij laten de NOB dan meelezen.

Het bericht Verwarring op duiklocatie Bommenede? verscheen eerst op DuikeninBeeld.

Magic Oceans Dive Resort zoekt assistent-manager voor duikcentrum

$
0
0

Wij zijn op zoek naar een nieuwe collega die ons team komt versterken en alle werkzaamheden en verantwoordelijkheden binnen een duikcentrum kent. Ben jij een PADI Instructor, wil jij wonen en werken in de Filipijnen en ben jij altijd de beste vriend(in) van gasten? Dan zijn wij op zoek naar jou! 

Natuurlijk draait het binnen een duikresort om scubaduiken. Van het plannen van de dagelijkse duiktrips tot het onderhoud van equipment. Echter, er komt meer bij kijken. Als assistent-duikcentrummanager van Magic Oceans, weet jij wat hospitality is. Je duikt en eet regelmatig mee met de gasten en je weet precies wat iedere individuele gast nodig heeft om van zijn duikvakantie een onvergetelijke reis te maken. Bovendien ben je actief op onze sociale media, heb je een commerciële mindset en neem je de verantwoordelijkheid op je indien de duikcentrummanager afwezig is.

Wie zijn wij?

Magic Oceans is een duikresort in Anda op Bohol in de Filipijnen met een Nederlands management. Verder zijn al onze collega’s lokaal (Filipino’s). Ons doel? Iedere dag westerse kwaliteit aanbieden binnen de Filipijnse sfeer en met de wereldbekende Filipijnse glimlach.
Voor meer informatie over Magic Oceans, kijk op onze website www.magicoceans.online.

Herken jij jezelf in bovenstaand profiel? Neem dan contact op met resortmanager Eef Thurlings via eef@magicoceans.online.

Het bericht Magic Oceans Dive Resort zoekt assistent-manager voor duikcentrum verscheen eerst op DuikeninBeeld.


Lichaam tweede vermiste duiker gevonden

$
0
0

Het lichaam van de tweede sinds zaterdag vermiste duiker is zojuist gevonden, meldt de Landelijke Eenheid van de politie.

Het duikvaartuig van de Koninklijke Marine

Het lichaam is zojuist door de duikers van de Koninklijke Marine in het wrak aangetroffen en zal worden geborgen. De identiteit van de duiker is nog niet vastgesteld. De zoekactie komt hiermee tot een einde, aldus de landelijke politie op Twitter.

De twee duikers waren zaterdag gaan duiken bij Scharendijke. Voor de duik hadden zij hun autosleutels afgegeven bij D.C. De Kabbelaar. Toen de duikers hun sleutels later niet kwamen ophalen, werd er door het duikcentrum alarm geslagen. Een eerste zoekactie zaterdagavond leverde niets op.

Zondagavond laat vonden de duikers van de Defensie Duikgroep het lichaam van de eerste duiker en hebben zij dit geborgen. De Landelijke Eenheid van de politie laat weten dat op nadrukkelijk verzoek van de nabestaanden er geen uitspraken over de identiteit van de gister gevonden duiker worden gedaan.
Vanochtend werd het zoeken naar de tweede duiker hervat.

Naar de toedracht van wat er is gebeurd, wordt door de politie onderzoek gedaan.

Wij wensen familie, vrienden en alle betrokkenen veel sterkte.

Het bericht Lichaam tweede vermiste duiker gevonden verscheen eerst op DuikeninBeeld.

Gery Beeckmans- Trapped

Narwal bereikt finale ‘Vereniging van het jaar’

$
0
0

Duikvereniging Narwal uit Almere heeft de finale van de verkiezing ‘Vereniging van het Jaar’ gehaald. De duikclub werd in de voorronde winnaar van de gemeente Almere en de provincie Flevoland.

Dit jaar vindt voor het eerst de verkiezing ‘Vereniging van het Jaar’ plaats. De verkiezing is een initiatief van de Rabobank met haar partners in sport en cultuur: NOC*NSF, LKCA en Kunstbende met als doel de kracht van sport- en cultuurverenigingen bij zo veel mogelijk Nederlanders in de schijnwerpers te zetten. In 71% van alle Nederlandse gemeenten deden verenigingen mee aan de verkiezing. Duikvereniging Narwal is winnaar in de gemeente Almere en van de provincie Flevoland op basis van het grootste aantal stemmen en de hoogste gemiddelde waardering. Het ingezonden verhaal van Duikvereniging Narwal en van de andere winnende verenigingen is terug te lezen op www.verenigingvanhetjaar.nl.

Hans van Os, namens het bestuur van Duikvereniging Narwal, vertelt: «Wij zijn ontzetten trots op deze uitslag, vooral ook omdat wij een relatief kleine vereniging zijn. Het laat echter goed zien hoe wij als vereniging met elkaar omgaan en elkaar steunen in alles wat we doen. Ons moto is “duiken doe je samen” en dit is dan ook iets is wat we samen gepresteerd hebben, met alle leden.»

Jury

Begin september bezoekt de jury deze 24 sport- en culturele verenigingen die de finale hebben gehaald. Elke vereniging zal getoetst worden op thema’s als maatschappelijke impact, duurzaamheid en betrokkenheid. Op basis van het juryoordeel wordt er per categorie een top 3 gekozen. De twee winnende verenigingen worden bekendgemaakt tijdens de Nationale Sportweek in september en mogen daar hun prijs in ontvangst nemen.

Achtergrond verkiezing Vereniging van het Jaar

Nederland telt ruim 50.000 verenigingen en stichtingen. Sociale ontmoetingsplaatsen waar mensen samen sporten, muziek maken, acteren, dansen of kunst maken. Ze vormen samen het grootste sociale netwerk van ons land. Ook leiden ze talenten op die zonder vereniging of stichting nooit zo ver zouden komen.

De Rabobank, NOC*NSF, het LKCA en Kunstbende geloven allen in de kracht en het belang van sport- en cultuurverenigingen. Zij werken samen om de maatschappelijke betrokkenheid van verenigingen te vergroten door verenigingen te stimuleren open te staan voor nieuwe verbindingen en samenwerkingen. Samen ondersteunen zij verenigingen om aan de hand van hun eigen ambities zelfredzamer, vitaler en gezonder te worden. En dat is belangrijk, want verenigingen kunnen een belangrijke rol spelen in de gezondheid en vitaliteit van mensen.

Het bericht Narwal bereikt finale ‘Vereniging van het jaar’ verscheen eerst op DuikeninBeeld.

Duik op de B-17 Flying Fortress

$
0
0

JP Bresser dook bij het eiland Vis op een B-17 Flying Fortress bommenwerper. Wat ging er mis dat het toestel nu op de bodem van de zee ligt?

Op 6 november 1944 steeg de splinternieuwe B-17G met serienummer 44-6630 op vanuit het Italiaanse Amendola. De missie? De stad Wenen bombareden. Het toestel vloog in de formatie op de tweede positie toen het werd aangevallen door Duitse gevechtsvliegtuigen.

Zwaar beschadigd probeerde het toestel koers te zetten naar Zwitserland. Maar de B-17 verloor hoogte en en kon de bergen niet oversteken.

Uitwijken

De piloot koos eieren voor zijn geld en week uit naar een geheime airstrip op het Kroatische eiland Vis (nog steeds duidelijk herkenbaar in het dal vlakbij de duiklocatie). Bij de laatste bocht naar links voordat het toestel de landing zou inzetten, ging het mis. Motor nummer vier viel uit en de Flying Fortress, zoals de bijnaam van deze B-17 bommenwerpers luidt, raakte het water.

Tien minuten lang bleef het toestel drijven voordat het met de neus eerst naar de bodem zonk. De bemanning slaagde erin het toestel op tijd te verlaten, met uitzondering van de co-piloot die tijdens de aanval was geraakt. Met de neus eerst zonk de bommenwerper naar de bodem.

Goede staat

Het wrak ligt op een maximale diepte van 74 meter en is in geweldige staat. De motoren en propellers zijn goed herkenbaar en wanneer je de cockpit in kijkt, zie je de instrumenten.

Vanwege de diepte is minimaal Tech 2 vereist om hier te mogen duiken. Met een rebreather en DPV kan je de Flying Fortress uitgebreid verkennen.

Tekst en foto’s: JP Bresser

 

Het bericht Duik op de B-17 Flying Fortress verscheen eerst op DuikeninBeeld.

Get connected op Women’s Dive Day 2018!

$
0
0

Get connected! Dat is de kreet die we van de daken gaan schreeuwen op PADI Women’s Dive Day 2018, die DUIKTEAM NEDERWEERT samen met TODI  voor alle vrouwelijke duikers organiseert.

 

Duikteam Nederweert zoekt altijd graag de samenwerking op met mensen die onze passie delen en van mening zijn dat er op die manier leuke ‘CONNECTIES’ kunnen ontstaan. «Het lijkt ons dan ook ons enorm gaaf om dit met de PADI Women’s Dive Day 2018 ook te proberen!», aldus initiatiefnemers Saskia en Leon.

Hoe leuk is het om de hele wereld te laten zien dat vrouwen sterk staan in samenwerken en op deze dag met elkaar met een vrouwelijk tintje te genieten van onze sport tijdens deze dag met tal van interessante, coole dingen! Wat denk je van bijvoorbeeld:
– een fotoshoot onder water waarbij je met zelf meegebrachte kleding en spullen door een professionele fotograaf op de plaat wordt vastgelegd, of
– een workshop en lezing over onderwaterfotografie, of
– een kijkje achter de schermen van TODI en zo meer te weten te komen over alle soorten vissen die in het bassin rondzwemmen.

Daarnaast zijn de organisatoren van plan ook een freediving- en een Full Face Mask-workshop te verzorgen!

Uiteraard kunnen alle aangemelde dames twee uur lang duiken in het bassin – maximaal 10 meter diep, uitstekend zicht, heerlijke watertemperatuur en duizenden mooie vissen!!!

TODI zal tevens zorgdragen voor een heerlijke maaltijd, zodat de innerlijke mens ook goed wordt verwend! En als kers op de taart ook nog een heerlijk ijsje van de Beste ijssalon van Nederland 2018 – IJssalon Florence.

Hoe, wat en wanneer?

Wanneer? 21 juli 2018 – van 12:00 tot 18:00 uur
Waar? TODI in Beringen (B)
Kosten? Circa €40 pp (en voor nog eens €15 extra krijg je er ook nog een gaaf T-shirt bij)
Aanmelden? Vóór 1 juli via womensdiveday@icloud.com

Het bericht Get connected op Women’s Dive Day 2018! verscheen eerst op DuikeninBeeld.

Berthold Raadsen – Snoekbaars in de verdedigende aanval

$
0
0

Als duiker hoor je je handen thuis te houden onder water. Zou een snoek dan niet zijn tanden thuis moeten houden? Duikreporter Berthold Raadsen ervaart hoe een snoek zijn territorium verdedigt.

Snoekbaarzen, schuwe wezens. Buiten de paaitijd zie je ze nauwelijks. Maar na de paai verdedigt paps het broedsel. In dit geval is het broedsel reeds verdwenen maar paps vededigt zijn stek nog steeds. Misschien wacht hij op een nieuwe kans…… Misschien lust hij er wel pap van…………. Wie zal het zeggen? Hij lijkt zo dociel op de eerste foto. Zodra we te dichtbijkomen gaat hij echter over tot een kamikazeachtige verdedigingsaanval.

Berthold_Raadsen_ToolenburgSb_01-66357

De volgende foto’s (still’s uit zijn film) zijn gemaakt door mijn buddy Gerard Huijser. De felle uitvallen van paps wil ik wel vastleggen, maar hij is te snel. Om paps van mijn lijf te houden bied ik hem mijn gebalde vuist aan………………

Bertholkd_Raadsen_ToolenburgSb_02-66357

Paps lijkt er aan te snuffelen; misschien ook te zeggen: scheer je weg zolang het nog kan.

Berthold_Raadsen_ToolenburgSb_04-66357

Je luistert niet….dan krijg je een koekje van ander deeg…….en als dat niet helpt…………

Berthold_Raadsen_ToolenburgSb_05-66357

Een volledige en krachtige aanval………….Hij bijt door mijn handschoen heen, tot bloedens (mijn vuist) toe. Eigen schuld dikke bult! En zo is het en zo hoort het.

Het bericht Berthold Raadsen – Snoekbaars in de verdedigende aanval verscheen eerst op DuikeninBeeld.

Alléén bij Diving World: ongerept duiken rond goed bereikbaar Christmas Island!

$
0
0

Christmas Island klinkt in eerste instantie als een winterse bestemming, maar niets is minder waar! Dit idyllische eilandje, dat onderdeel is van Australië, ligt op slechts een uur vliegen van Jakarta, Indonesië. Behalve de beroemde rodekrabbentrek die hier plaatsvindt, kun je rond het eiland fantastische duiken maken.

Christmas Island is klein en alles behalve gewoon. Het eilandje wordt zelfs weleens de ‘Galapagos van de Indische Oceaan’ genoemd. Dat belooft veel goeds! De kustlijn is nog geen 50 kilometer lang, maar wordt omringd door een adembenemend kleurrijk rif. Rond om dit rif vind je enkele van ’s werelds beste stekken om allerlei (grote) haaien te spotten. Manta’s en walvishaaien zijn er in overvloed en de meest mooie riffen en langgerekte drop-offs van meer dan 500 meter vind je nog geen 200 meter uit de kust. Het grootste gedeelte van Christmas Island is al tientallen jaren beschermd natuurgebied en het water rond het eiland is één groot marien park. Duiken is schitterend én zeer exclusief. Met maximaal 15 andere duikers vaar je richting de mooiste ongerepte duikstekken en zo’n bijzondere duikreis boek je uitsluitend bij Diving World!

Onder water is van alles te zien, van walvishaaien, dolfijnen en de zeldzame dragon moray tot 200 soorten onaangetast koraal, vlindervissen en kleurrijke slakjes. In de ondiepe delen van de zee zwemmen grijze, zwartpunt- en witpuntrifhaaien. Grote scholen zijdehaaien bewegen zich voort in het diepblauwe water, bij de randen van de drop-offs en tijdens spectaculaire driftduiken word je regelmatig verrast door gigantische tijger- en hamerhaaien. Bij de westelijke duikstekken worden deze indrukwekkende haaien vrijwel altijd gezien. Ook aan boord van de boot spot je prachtige dieren. Onderweg naar de mooiste duikstekken word je vaak vergezeld door grote scholen dolfijnen.

Verrassend in winter én zomer

Voor kristalhelder water en heel veel verschillende soorten haaien vertrek je tijdens onze zomermaanden naar Christmas Island. In deze periode valt er weinig neerslag en kun je dus na het duiken genieten van de groene natuur en heerlijke stranden. Want behalve de schitterende duiken is het eiland ook boven water de moeite waard om te ontdekken, zoals de tropische regenwouden en mooie baaien.

Ga je tijdens onze wintermaanden richting Christmas Island, dan kun je vooral veel walvishaaien en manta’s verwachten. Maar ook erg bijzonder is de rodekrabbenmigratie tijdens de maanden oktober, november en december. Dit fenomeen is trouwens niet te missen. Zo’n 40 miljoen (!) krabben doemen op uit de bossen en migreren naar de zee, waar ze hun eitjes leggen. Een gek gezicht zijn de speciale ‘krabbenbruggen’ die de inwoners bouwen, zodat de krabben veilig kunnen oversteken. De walvishaaien smullen van de beestjes, waardoor ze vanaf november veel te spotten zijn.

Slechts een uur vliegen vanaf Jakarta

De bereikbaarheid van Christmas Island is bijzonder goed. Na een vlucht van Amsterdam naar Jakarta stap je voor een uurtje aan boord richting het Australische eiland. Een duikvakantie op Christmas Island is leuk te combineren met een stedentrip naar bijvoorbeeld Singapore of als verlenging van je (duik)vakantie in Indonesië.

Wil jij als een van de weinige de meest spectaculaire en ongerepte duikstekken rond Christmas Island ontdekken? Exclusief bij Diving World boek je een onvergetelijke duikvakantie naar het kleine Australische eiland!

Een complete duikvakantie van 7 nachten op Christmas Island inclusief vluchten, accommodatie én 10 duiken boek je bij Diving World al vanaf €1995,-!

Lees snel verder… 

Het bericht Alléén bij Diving World: ongerept duiken rond goed bereikbaar Christmas Island! verscheen eerst op DuikeninBeeld.


DJ Ruud de Wild schrijft geschiedenis met De Wild Onder Water

$
0
0

Een unieke uitzending van Ruud de Wild! Op dinsdag 5 juni presenteert hij zijn dagelijkse show op Radio 2 onder water!

Op dinsdag 5 juni, Wereldmilieudag, doopt DJ Ruud de Wild zijn dagelijkse programma De Wild in de Middag eenmalig om tot De Wild onder Water. Uniek want voor het eerst in de Nederlandse radiogeschiedenis wordt een radioprogramma onder water gemaakt. Met zijn uitzending – live vanuit het voormalige haaienbassin van Noorderdierenpark in Emmen – vraagt Ruud aandacht voor de alsmaar stijgende zeespiegel en bijkomende problemen als de ‘plastic soep’.

Plastic soep

«De stijgende zeespiegel en de ‘plastic soep’ zijn onderwerpen die me sterk bezig houden. Wereldmilieudag lijkt me een goed moment om met mijn radio-programma aandacht te vragen voor deze problematiek. ‘Amersfoort aan Zee’ klinkt nu nog volstrekt idioot, maar als we niet oppassen kan het zomaar de realiteit worden,» aldus de KRO-NCRV DJ.

Spannend!

Ruud en zijn sidekicks Cielke en Martijn zijn de afgelopen maanden druk bezig geweest met duiklessen, technieken en de inhoudelijke voorbereidingen. Ruud: «Ik vind het spannend en ik ben trots omdat dit nog niet eerder is gedaan in Nederland. Een volwaardig radioprogramma maken op 6 meter diepte is echt uniek.»

Het haaienbassin in het Rensenpark, voorheen de locatie van het Noorderdierenpark, wordt momenteel verbouwd tot duiklocatie en beleeft zijn vuurdoop met deze speciale uitzending van De Wild onder Water.

Tijdens de uitzending zal de presentator gebruikmaken van professionele Ocean Reef volgelaatsmaskers en onderwatercommunicatie-apparatuur.

Wereldmilieudag wordt sinds 1974 jaarlijks door de Verenigde Naties georganiseerd om burgers en overheden stil te laten staan bij het milieu.

De Wild onder Water, dinsdag 5 juni, 16.00 uur op NPO Radio 2

Foto: Olga Knijn/Scuba Connection

Het bericht DJ Ruud de Wild schrijft geschiedenis met De Wild Onder Water verscheen eerst op DuikeninBeeld.

Gratis supermacrolens bij aanschaf van Sealife DC2000 onderwatercamera

$
0
0

Heb jij nóg een reden nodig om voor de Sealife DC2000 onderwatercamera te gaan? Ja? Wat denk je van een gratis supermacrolens ter waarde van 129,95 euro?

Ben jij op zoek naar een veelzijdige onderwatercamera waarmee je als beginner én straks als je gevorderd bent, uit de voeten kunt? Waarmee je kunt fotograferen en filmen? Die je meteen of naarmate je verder komt, kunt uitrusten met externe flitsers, lampen en lenzen?

Gratis supermacrolens

Kijk dan eens naar de Sealife DC2000, de meest complete onderwatercamera die de wereldbekende cameraspecialist tot op heden op de markt heeft gebracht. En zeker nu is het interessant, want bij aanschaf van een set krijg je een Sealife supermacrolens SL976 ter waarde van 129,95 euro cadeau.

  • 20 miljoen megapixels
  • Eenvoudig bedienbaar
  • Volledig automatisch én manueel instelbaar
  • RAW- en jpg-bestanden
  • Eenvoudig uit te breiden met flitsers en lampen
  • Waterdichte binnencamera

  

 

Getest door de pro!

Wil je weten wat de pro van deze cameraset vindt? Lees dan de test die onderwaterfotograaf Ron Offermans op DuikeninBeeld plaatste. We verraden alvast zijn conclusie: «Ik denk dat Sealife waarmaakt wat ze beweren, namelijk dat de DC2000 een camera is voor beginnende en gevorderde fotografen…». Klik hier voor de hele test én de foto’s die Ron met deze set in Nederlands water maakte.

De Sealife DC2000 is verkrijgbaar bij de bekende duikwinkels en de betere fotografiewinkels.
Voor meer informatie: www.sealifebenelux.nl of 010-5910388.

De actie is geldig tot 1 juli 2018 en geldt niet in combinatie met andere acties.

Onderwaterfoto’s: Ron Offermans

Het bericht Gratis supermacrolens bij aanschaf van Sealife DC2000 onderwatercamera verscheen eerst op DuikeninBeeld.

Dirk Van den Bergh – Sepiola’s, sepiola’s, sepiola’s!

$
0
0

Duikreporter Dirk Van den Bergh volgt de specialisatie ‘inktvissen’ bij Bas en Mirjam van der Sanden. Tijdens zijn nachtduik bij Het Koepeltje komt hij zoveel inktvissen tegen, dat hij de tel kwijt raakt.

Start van een schitterend duikweekend in Zeeland: inktvissenspecialisatie met de organisatie van Bas en Mirjam van der Sanden “Onderwaterbiologie, verrijk je duikbeleving”. Het is al de tweede keer dat ik deze specialisatie doe en het blijft interessant! Laat de volgende maar komen!

Vrijdagnamiddag doe ik met Mirjam al een duikje bij de Zeelandbrug, maar we kiezen blijkbaar niet het beste parcours en het is stoffig. We zien wel een inimini zeedonderpad, galatheakreeften en een millenium wratslak.

Om 19.30 uur is de groep verzameld in ons verblijf op De Witte Boulevard en gaat het weekend van start met een leuke onderlinge kennismaking en een eerste introductie in de wereld van de inktvissen.

Bas geeft een uitgebreide briefing over de duikstek “Het Koepeltje” en weet ons te vertellen waar we op zoek moeten gaan naar de sepiola’s (hij is deze week al op verkenning geweest!). Mijn buddy voor vanavond is … Bas! Ik weet nu al dat ik een sepiola zal ontmoeten op de nachtduik!

Om 21.40 uur gaan we onder. Het is erg stoffig, dat belooft niet veel goeds … Bas navigeert naar enkele sepia stokjes die hij daar neergezet heeft, maar nog geen activiteit. En dan begint het! De ene na de andere sepiola! Ik ga maar gewoon vermelden dat het er tientallen waren, want de tel geraakte ik kwijt. Het was zelfs zo erg dat wanneer ik een ander onderwerp in beeld wou nemen, ze steeds in de weg kwamen zwemmen!

Dirk-Van-den-Bergh_20180525_sepiola2-66485

Bas had in de briefing gezegd: “als je geen sepiola’s ziet, geniet dan van het andere moois!”. En bijkomend deden wij dat ook. Een jong steenbolkje is altijd leuk:

Dirk-Van-den-Bergh_20180525_steenbolk-66485

En die platvissen met hun scheve “smoel”

Dirk-Van-den-Bergh_20180525_platvis-66485

Een puitaal zie je ook niet élke duik:

Dirk-Van-den-Bergh_20180525_puitaal-66485

Onze duik eindigt in een veld met massaal veel Groene wierslakken. We passeren een mooi begroeide paal en daarna zien we wandelende palen … We zijn ondertussen zo ondiep dat we tussen de benen van de andere duikers beland zijn! Wat een mooi begin van dit weekend en ik kan het je verzekeren: het wordt nog mooier!

Zoals steeds de settings van onderstaande video aanpassen naar HD1080p voor de beste kwaliteit.

Het bericht Dirk Van den Bergh – Sepiola’s, sepiola’s, sepiola’s! verscheen eerst op DuikeninBeeld.

Winnares Nataschja duikt in milieubescherming tijdens klimaatexpeditie

$
0
0

Op Duikvaker 2018 won Nataschja Joos in de SummerLabb-quiz een klimaatreis naar de Rode Zee. Aan SummerLabb vertelt ze over haar ervaringen tijdens deze speciale reis. 

Afgelopen februari waren we met SummerLabb op de beurs Duikvaker. Tijdens de quiz konden bezoekers een tweeweekse duikexpeditie winnen naar de Rode Zee, Marsa Alam in Egypte. Deze prijs werd aangeboden door Diving World en Emperor Divers tijdens de beurs.

Nataschja Joos uit Breda was de gelukkige winnares! We zijn inmiddels weer terug van onze klimaatexpeditie en vroegen Nataschja hoe zij deze reis ervaren heeft. Dit is haar verhaal.

«Op Duikvaker kwam ik voor het eerst in contact met SummerLabb. Tijdens de beurs had ik leuke en bijzondere ontmoetingen met mensen die zich inzetten voor een beter milieu en een duurzame aanpak van de uitdagingen waar we, als het om klimaatverandering gaat, mee te maken hebben. Ik vond het natuurlijk super om een reis naar Egypte te winnen om daar als duiker op zoek te gaan naar projecten van de Egyptische organisatie HEPCA. Ik heb mogen werken met mensen van deze milieubeschermingsorganisatie ook hier bijzondere ontmoetingen gehad.

Doopvontschelpen

Op een van de eerste dagen van de expeditie had ik een gesprek met professor Mohamed Ismael van de universiteit van Caïro. Hij heeft ruim een jaar geleden het initiatief genomen om een kwekerij te starten voor de doopvontschelp. Het mooie is dat er niet alleen aandacht is voor bescherming van het rif (de schelpen hebben een belangrijke functie in het ecosysteem maar zijn door overbevissing bijna verdwenen), maar ook voor de lokale bevolking. Deze gepassioneerde man leidde ons rond en we hebben daarna als vrijwilliger meegeholpen om te zorgen dat elke schelp op een eigen steen kan doorgroeien. Als ik een ‘gewone’ duikreis naar Egypte had geboekt, dan had ik van het bestaan van de kwekerij niet geweten, laat staan dat ik dan zelf was gaan meehelpen!

Clean-up

Ook bij het opruimen van het strand heb ik (samen met mijn vaste buddy’s Rob en Marice) een positieve bijdrage kunnen leveren aan de inzet van HEPCA. We hebben met zes mensen ongeveer 200 meter strand overgelopen en we hebben alles wat er niet thuishoorde, opgeraapt. Er lag verschrikkelijk veel rotzooi, vooral plastic doppen, rietjes, lege zakjes en flessen. Je hoort vaak over de plastic soep en het vullen van 6 grote afvalzakken met vrijwel uitsluitend plastic troep maakt het probleem zo tastbaar. Omdat je als duiker de laatste dag van de vakantie niet mag duiken, hebben we ons aangemeld om hiervoor nog een keer op pad te gaan. Misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar als velen ons voorbeeld volgen, dan heeft het zeker effect.

Nieuwsgierigheid en verwondering

Professor Mohamed Ismael kwamen we later op onze reis nogmaals tegen. Eigenlijk per toeval, omdat we nieuwsgierig waren waarom er zoveel kinderen bij het duikcentrum van Emperor Divers waren. Het blijkt dat Mohamed groepen kinderen uit de stad Caïro uitleg geeft over de Rode Zee, de mensen die er aan wonen en het belang van bescherming van de riffen. We hebben een les bijgewoond en ik heb gezien dat de kinderen hier erg lijken op onze kinderen in Nederland. Dezelfde nieuwsgierigheid en verwondering. Ik heb mijn eigen klas (ik ben juffrouw van groep 4) laten weten dat kinderen hier ook dezelfde dansjes als in Nederland doen.

Schildpaddenpopulatie

Micol Montagna gaf ons bij HEPCA uitleg over het programma ‘Turtle watch 2.0’. Inmiddels hebben we verschillende duiken gemaakt en het is ons gelukt om twee schildpadden goed in beeld te brengen. Als ‘citizen scientist’ kun je als duiker namelijk je waarneming doorgeven, zodat HEPCA een goed beeld krijgt van de populatie schilpadden en wat er nodig is om deze gezond te houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het beschermen van de stranden waar ze hun eieren leggen.

Naast schildpadden hebben we ook dolfijnen gezien en de hier zeldzame zeekoe, de Dugong. In een gebied van ongeveer 250 kilometer leven maar 9 van deze zoogdieren. Het is dus goed dat we op de boot van Emperor Divers uitleg kregen over dit dier en zijn gedrag. Terwijl wij in het water waren lagen waren er ook snorkelaars die zich vooral druk maakten over de beelden die ze probeerden te maken. Een selfie met de Dugong? Het moet niet gekker worden.

Draag een steentje bij!

Ik ben erg blij met de kans die SummerLabb ons heeft gegeven om samen met de mensen van HEPCA te ervaren wat er hier gebeurt in het kader van duurzaamheid. Niet alleen wij, maar iedere duiker die naar de Rode Zee gaat kan zelf eenvoudig een steentje bijdragen. Een kleine inspanning kan veel doen. Een uurtje meehelpen met een beach clean-up, het doorgeven van waarnemingen of als vrijwilliger meehelpen om de doopvontschelpen te verhuizen: het kan allemaal. Als dat niet lukt dan is het zeker belangrijk om je eigen afval goed op te ruimen en onder water niks te beschadigen. De meeste duikers weten dat gelukkig maar als we dit allemaal bewuster doen dan kunnen we nog lang genieten van al het moois dat de (Rode) Zee ons biedt.»

www.summerlabb.nl

Het bericht Winnares Nataschja duikt in milieubescherming tijdens klimaatexpeditie verscheen eerst op DuikeninBeeld.

Joost Boerman – Vliegende schildpad

$
0
0

Het is misschien wel de droom van iedere onderwaterfotograaf: een huisrif waar je zo het water in loopt en waar de mooiste vissen en zeedieren voorkomen. Duikreporter Joost Boerman heeft dit gevonden in Exmouth, aan de westkust van Australië.

Na een maand rond te hebben gereden in Australie heb ik eindeljik een plek gevonden waar je makkelijk van de kant kan gaan snorkelen en gelijk bij het reef bent. Dit plaatsje heet Exmounth en heeft een van grootste riffen van Australië, wel 250 km lang.
Doordat ik eindelijk na tijd sparen een onderwaterhuis kon aan schaffen, zit duiken er voorlopig niet in. Vandaar dat ik alles freedivend moet doen. Ik heb een baantje gevonden op een camping recht tegen over de zee dus ik kan me voorlopig helemaal storten op onderwater fotograferen!
Deze schildpad bleef een half uur bij me rond zwemen net alsof hij het leuk vond om gefotografeerd te worden. De foto is genomen op ongeveer 3 a 4 meter met een sluitertijd van 320 f stop van 10.

Voor iemand die in Australië is en nog niet gehoord heeft van dit rif, het heet Ningaloo Reef. Het ligt in West Australië en is goed voor schildpadden, whale sharks, manta rays, zee koeien en nog veel meer!

Het bericht Joost Boerman – Vliegende schildpad verscheen eerst op DuikeninBeeld.

Viewing all 8412 articles
Browse latest View live